Viihtyisä maaseutukylä lähellä kaupunkipalveluja.

SIMONKYLÄ TÄNÄÄN

LATAAN KUVIS


Sodan melskeeltä säästynyt ¨Satujen ihmemaa” sijaitsee lohirikkaan Simojoen suulla.
Jokisuulta avautuu näkymä Perämeren saaristoon.

1600 - luvulla rakennettua, v.1982 virallistettua Museotietä seuraten eteesi aukeaa kaunis peräpohjalainen maaseutumaisema, kulttuurinähtävyys. Rakennukset ovat suuria, hyvin hoidettuja, ajastaan ja historiasta kertovia, näkemisen arvoisia.

Simonkylällä oleva Pahnilan museokartano on ainoa alkuperäisellä paikallaan sijaitseva pihapiirikokonaisuus, jonka historia on todella mielenkiintoinen. Rakennukset ovat valmistuneet 1800-1900 luvun vaihteessa. Museo on avoinna kesäisin. Museoon voi tutustua virtuaalisesti videogalleriassamme.

Maaseutu elää, joten siihen kuuluvana koirat, kissat ja hevonenkin ovat tuttu näky kylällä.
On lammastiloja, lehmiä, ja ylämaan karjaa. Myös kuuluisaa Puikula-perunaa viljellään täällä.
Simonkylällä kalastus on itsestäänselvyys. Ennen se oli monen ammatti, mutta nykyisin enimmäkseen kaikille tuttu harrastus. Samoin on käynyt nahkiaisten suhteen.

Veneet lasketaan vesille Marttilanlahdelta. Samalla voi ihailla vanhaa, 1700 -1800 -uvulla rakennettua hyvin kuvauksellista kala-aittarivistöä toisella puolen lahtea.

Vasankarintien varrella olevat rakennukset ovat muistona rannalla olleesta sahasta.
Sahan työntekijät rakensivat lankunpätkistä itselleen asunnot, ja ne ovat edelleen hyväkuntoisia ja käytössä.
Rannassa ollut entinen jääkellari on kunnostettu, ja nykyisin se toimii monen kylätapahtuman keskipisteenä.

Simonkylän yhdistystoiminta on virkeää, ja yhdistysten pyrkimyksenä onkin monipuolistaa sekä kehittää kylää entistä viihtyisemmäksi mm. järjestämällä erilaisia tapahtumia, ja huolehtia kylämaisemasta.
Asuinympäristönä Simonkylä on viihtyisä ja turvallinen. Luontopolut ja vesistö ovat lähellä, ja jos kaipaa kaupunkiin, Kemi, Tornio ja Oulu ovat lähellä, samoin naapurimaa Ruotsin Haaparanta.

Upea luonto, meri ja Perämeren saaristo tarjoaa loistavat mahdollisuudet monimuotoiseen vapaa-ajan toimintaan: mökkeily, veneily, retkeily, uinti, marjastus, sienestys, kalastus, metsästys, lintujen, kasvien ym. luonnonihmeiden tutkailu ja ihastelu, sekä talvisin tietysti hiihto, pilkkiminen ja moottorikelkkailu. Saarilla olevat useat laavut tarjoavat sopivan levähdyspaikan.

Meri luo Simonkylälle omaleimaisen kuvailmeensä - eri vuodeaikoina erilaisen, kietoen näin kylämme ikäänkuin lahjapakettiin avattavaksi.

TUUHAN KÄYMÄÄN!