Viihtyisä maaseutukylä lähellä kaupunkipalveluja.

LAHENRANTA

LOADING

LAHENRANTA -VASANKARIN sahatyöläisten mökkiasutus

Vasankarin rannassa vuosina 1874 - 1901 toiminut höyrysaha tunnettiin nimillä "Simon tulisaha" ja "Kiljulan saha". Sahalle tuli työläisiä Simon ulkopuoleltakin, jotka rakensivat Vasankarintien varrelle tietä myötäilevän mökkikylän. Mökeissä oli yleensä pirtti ja kamari, joka usein oli asukkaiden romuvarastona. Mökkien rungot oli pääsääntöisesti tehty sahalta käyttämättömiksi jääneistä lankunpätkistä, ja päällystetty ponttilaudoilla.

Pihapiirissä oli useilla mökkiläisillä myös puuvaja, huussi ja jopa parin lehmän navettakin. Pihat oli aidattu ja portein suljettu, koska talollisten karja käyskenteli usein vapaana laiduntaen Marttilanlahden ranta-alueita ja tien varsia. Pihoilla saattoi olla myös pieni peruna- ja kasvimaakin sekä viinimarjapensaita.

Lahenrannan ihmiset olivat tavallisia työläistaustaisia ihmisiä, eikä heidän elämässään ollut mitään erikoista. Mainitsemisen arvoiseksi asian tekee se, että alun alkaen kaikki olivat vieraita toisilleen ja vieraita paikallisille ja kaikki omasivat oman arvomaailmansa. Nämä tekijät synnyttivät värikkään kyläyhteisön. Mainitsemisen arvoiseksi kylän tekee myös se, että se eli ja näkyi ensimmäisen 50 vuoden aikana ja miltei hävisi seuraavan 50 vuoden aikana. Se osa kylää, joka vielä on olemassa, on sulautunut muuhun ympäristöön ja ne mökit, jotka vielä ovat olemassa, ovat jälkipolvien vapaa-ajan käytössä.


Stacks Image 33